Een groot feest met The Wombats in 013

Concerten

Een groot feest met The Wombats in 013

Recensie The Wombats – Poppodium 013 Tilburg – 7 februari 2019

Ha, eindelijk tijd voor een concert van een act die ik nog nooit gezien heb! En dan ook nog in mijn geliefde 013 in Tilburg. De laatste tijd veel geluisterd naar de muziek van The Wombats, die door de jaren heen toch wel heel erg veranderd is. Van het punk-achtige Let’s Dance to Joy Division uit 2007 tot de synthpop op het in 2018 uitgebrachte album Beautiful People Will Ruin Your Life. Ik was vooral erg benieuwd naar de live uitvoering van deze nummers en de show die deze mannen uit Liverpool weg gingen zetten.

Ik kwam binnen toen voorprogramma Circa Waves net begon. Ik heb het niet vaak over het voorprogramma, maar dit was een opwarmer zoals ik ze zelden zie; het was een goed voorproefje op wat ging komen. Er werd afgesloten met hitje T-Shirt Weather en iedereen waande zich even op een strandfeestje. Als ik ze deze zomer op een festival tegenkom, ga ik zeker even kijken.

The Wombats kwamen op en zetten deze sfeer goed door. Er werd begonnen met Cheetah Tongue, een nummer waarvan ik me wel kan voorstellen waar het over zou kunnen gaan (hij is erg verliefd op iemand?) maar verder is er geen touw aan de tekst vast te knopen. Dat is een trend die doorzet gedurende de avond. Muzikaal is het goed en de sfeer is uitstekend, maar ik heb geen idee waar hij het over heeft.

Die zwarte flamingo’s hebben bij zanger Matthew Murphy blijkbaar indruk gemaakt, gezien hij er nog een nummer over geschreven heeft (Black Flamingo), dat later in de setlist voorbij komt. Het lijkt alsof ze zelf ook doorhebben dat hun lyrics nogal vaag zijn, gezien hij over citroenen, kersen en sinaasappels begon. Dat was ter introductie van Lemon to a Knife Fight en het daarop volgende I Don’t Know Why I Like You But I Do met de prachtige (?) tekst:

“You’re in the cherry cake and swimming in my wine

You’re in the orange juice I spill at halftime”

Toch klinkt het allemaal lekker en ze hebben er de vaart in vanavond. Weinig gepraat tussendoor, gewoon knallen en een feestje bouwen. Goede muziek maar vage teksten die je op een of andere manier toch meezingt.

Erg blij dat persoonlijke favoriet Techno Fan de revue passeert, maar daarna is het tijd voor het echte werk. Tokyo (Vampires & Wolves) wordt ingezet en het feestje in 013 komt eindelijk tot zijn climax. Tenminste, dat dacht ik. Want ik was even all-time classic Let’s Dance To Joy Division vergeten. Bier werd in de lucht gegooid en het feest was compleet, waarna de heren even afscheid namen.

Matthew Murphy komt het podium vervolgens weer op om een akoestische versie van het nummer Lethal Combination te doen. Het werd gebracht als een prachtig nummer, de stelletjes om me heen pakten elkaar eens stevig vast. Ik hoop dat ze niet te letterlijk naar de tekst geluisterd hebben, want zo romantisch is dit nummer helemaal niet:

“And if you wake up feeling happy, you’re doing it wrong

You should be in cold water with your best dress on”

Een nummer over uitgaan en zo dronken worden dat iemand je haar naar achter moet houden zodat je kan overgeven. Niet erg romantisch en je zou je kunnen afvragen waarom ze ervoor kiezen om dit nummer akoestisch te spelen. Maar ach, de mannen van The Wombats zijn eigenlijk gewoon gestoord en daar past het spelen van een nummer over dronken avonden alsof het het mooiste liedje ooit is, gewoon bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *